pondělí 20. září 2010

FFS se blíží - aktualizováno

Jako že už tu skoro je. Ano, nakonec jedu. Takže abyste věděli, co vás může čekat...

Kromě opakování přednášky Záhady Bradavic (Jak asi vypadají Bradavice? Kde jsou? Jaký je půdorys hradu? Jak bydlí studenti? A učitelé? Ćím se svítí? A co kanalizace?), shrnutí to poznatků a spekulací šíleného architekta a Mary Sue ve Star Trek novelách (Fenomén Mary Sue, aneb dokonalé postavy, byl poprvé pojmenován v rámci fanovské tvorby Trekkies. Objevuje se však i v oficiálních Star Trek novelách. Seznámíme se se třemi exempláři různého stupně postižení. Občané mající tendenci bušit hlavou do zdi nechť si přinesou vlastní ochranné pomůcky.) vás čeká i naprostá novinka:

Proč milujeme dokonalé hrdiny?
Dokonalí hrdinové zdaleka nejsou jenom produktem fanfiction. A ne, výskyt postavy typu Mary Sue automaticky neznamená špatné dílo.
Taky je pravda, že dokonalé hrdiny si spousta lidí snadno oblíbí. Ano, i já. A ruku na srdce - i vy.
Ale proč vlastně?

Aktualizace: Pro větší pestrost pořadů jsem podlehla a přihlásíla i další dvě ze svých přednášek:
Severus Snape - Padouch nebo hrdina? (Byl Snape spíše statečným, nešťastně zamilovaným, obráncem Dobra, který měl jen smůlu a stal se obětí okolních událostí, nebo to byl zlomyslný a sebestředný parchant slepě fixovaný na dívku, která se o něj nezajímala? Pro obojí lze najít argumenty. Jaká je vaše interpretace této rozporuplné postavy?) a Psaní fan fiction - autoři, čtenáři a ostatní (Proč autoři píšou? Proč píšou fan fiction? Kdo jsou jejich čtenáři a co chtějí?)
Všechny HP přednášky budou v pátek. Dřív tam bohužel nejsem.

Budu se na vás na všechny moc těšit :) A to dokonce i na ty, co mi na přednášky nechodí, jen se spolu potkáváme ve víru conu ;)

1 komentář:

Jadra řekl(a)...

Snape je stoprocentne sebestrednej mstivej a zakernej parchant, ... at se Rowla snazi jak chce udelat z nej neco jineho nikdy se ji to nepovede XD